maandag 25 mei 2015

Reis mee door de omgeving van Blind vertrouwen

Waar speelt mijn roman Blind vertrouwen zich af? Dat wil ik jullie graag laten zien. 


De gebeurtenissen in dit verhaal vinden plaats in de prachtige omgeving van de provincie Telemark, waar ik in de deze blogpost verder niets over ga vertellen. Dat heb ik namelijk al in eerdere posts gedaan. In die posts kunnen jullie van alles over deze bijzondere plaatsen lezen en bijbehorende foto's bekijken. Oké, ik voeg twee fotocollages toe om alvast een beetje in de juiste stemming te komen, de rest vind je in de volgende posts:

Over het stille dorp Bandaksli lees je hier een verslag. Bandaksli is een piepklein en afgelegen dorp dat op een fantastische locatie aan het Bandakmeer ligt en waar de hoofdpersoon uit Blind vertrouwen, Joanne, zich terugtrekt om na te denken over keuzes in het leven. 

De eeuwenoude bergboerderij Ripilen speelt ook een rol in het boek. Daarover lees je hier meer.

De 350 meter diepe Ravnejuv, de Ravenkloof, is een spectaculaire locatie in Blind vertrouwen en al sinds de 19e eeuw een toeristische trekpleister, al hebben wij er geen toerist gezien. Bekijk hier de foto's van deze plek.

Joanne verblijft ook nog een tijdje in het dorp Dalen. Over dit schilderachtig gelegen dorp lees je hier meer.

Hier kom je meer te weten over het meer dan honderd jaar oude voormalige stoomschip, de MS Henrik Ibsen, ingericht in Agatha Christie stijl. Joanne reist hiermee vanuit Bandaksli naar het dorp Dalen.

Wie in is voor een spookachtig verhaal moet deze post beslist lezen: Dalen Hotel, sp(r)ook(jes)achtig mooi. Dit hotel wordt genoemd in mijn boek.

En dan is er nog de natuurwandeling bij het het dorp Dalen. Een wandeling die Joanne maakt en waar je hier mee kunt wandelen. 


En omdat ik het niet kan laten, toch nog een extraatje. Een aantal citaten uit Blind vertrouwen die bij foto's uit de collages horen:

De eeuwenoude bergboerderij Ripilen: 
Heb jij ook het idee dat op een plek als dit alles anders lijkt, dat de wereld daar beneden er voor even niet meer toe doet?... Het is alsof een plek als dit de tijd laat vervagen en de eeuwigheid aan je voorbij laat trekken.

Ripilen.

Het 350 meter diepe ravijn Ravnejuv: 
Een klein duwtje en dan zou het achter de rug zijn... Joanne was gestruikeld en had haar evenwicht verloren zou hij verklaren en hij had haar niet meer kunnen redden. Eén klein duwtje maar...

Ravnejuv.

Bandaksli:
Soms leken er geen mensen aanwezig te zijn in het dorp. Je zou Bandaksli Het stille dorp kunnen noemen. En dat was precies de reden waarom Joanne haar toevlucht tot Bandaksli had gezocht. 

Bandaksli.

Rivier de Tokke in het dorp Dalen:
...dingen die haar het gevoel gaven dat ze inderdaad leefde. Het gevoel dat haar overviel op het moment dat ze met haar blote voeten boven op de gladde stenen in de snelstromende rivier had gestaan en het ijskoude water op haar gezicht en armen neer had laten komen. Dat gevoel wilde ze vaker beleven, herontdekken. Ze wist amper nog hoe simpele, kleine dingen het leven konden verrijken...

Rivier de Tokke in het dorp Dalen.

Joanne reist ook nog naar de Noordkaap, het noorderlijkste punt van Europa. Waarom ze daar naartoe gaat kun je natuurlijk lezen in Blind vertrouwen. 

De Noordkaap:
De middernachtzon scheen tussen het donzige wolkendek door en liet een gordijn van gouden stralen langs de horizon dansen. Op de zilvergrijze Barentszee veroorzaakte het zonlicht een felle lichtplas, alsof iemand een schijnwerper had aangezet... Het zag er bijna onaards uit. 

De Noordkaap. 

Ik denk dat jullie nu een redelijk goede indruk hebben gekregen van de omgeving waar Blind vertrouwen zich afspeelt. Ik hoop zelfs dat jullie een keer in de gelegenheid zullen zijn om deze plaatsen zelf te bezoeken. Het is er zo mooi!

5 opmerkingen:

 1. Wat deze blog! Ik werd weer even meegenomen naar het boek, wat al zo sfeervol is geschreven. Ik kende de meeste van die oude blogs al, maar het was leuk om weer even mee te lezen. En wat is het toch prachtig daar.

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is er inderdaad prachtig, Marjon. Maar de weersomstandigheden zaten bij ons bezoek aan deze plaatsen ook mee. Dan ziet alles er veel mooier en vrolijker uit.

  Leuk om te horen dat je weer werd meegenomen naar het boek! Dat is ook een beetje de bedoeling met deze blogpost. Bovendien is er vast wel een lezerspubliek dat mijn blog nog niet kent, daar hou ik soms rekening mee, en op deze manier kunnen ze kennismaken met de omgeving waar mijn boek zich afspeelt.

  Groeten! Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, ik zie nu pas dat ik een wel heel belangrijk woordje ben vergeten. Dat moet natuurlijk 'leuk' zijn: Wat leuk deze blog!

  Ik werd in jouw boek ook zo gegrepen door de sfeerbeschrijvingen. Dat komt natuurlijk ook door de foto's en informatie hier. Je zou eigenlijk een vergoeding van Noorwegen moeten krijgen, want je maakt Noorwegen voor iedereen aantrekkelijk nu ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maakt niet uit, hoor. 'Leuk' had ik er zelf al bij bedacht :-) Het had natuurlijk ook iets anders kunnen zijn. Maar uitgaand van het positieve... ;-)

  Ja, ik promoot Noorwegen wel heel erg, dat is waar, en blog eigenlijk alleen maar over leuke dingen. Natuurlijk loop je tijdens een reis ook tegen minder leuke dingen aan, maar dan zeggen we altijd: "Ja hoor, typisch Noorwegen." En dan lachen we er later maar weer om. Hoewel... niet altijd. Maar over het algemeen hebben we gelukkig veel goede ervaringen opgedaan in Noorwegen en de rest van Scandinavië.


  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha, mooie instelling dat positieve ;-)

  Niets is natuurlijk alleen maar leuk. Daar lopen we in Oostenrijk ook wel tegenaan. Maar net als wat jij zegt over Scandinavië, zeggen wij over Oostenrijk dat we veel goede ervaringen hebben opgedaan.

  BeantwoordenVerwijderen